Wat is koolstofmonoxide of koolmonoxide vergiftiging? 

Gas inademen is natuurlijk nooit goed. Koolstofmonoxide (of koolmonoxide) is echter extra gevaarlijk. Omdat het geen geur of smaak heeft, heeft men vaak niet door dat het in huis aanwezig is. Bovendien is het erg giftig. Gelukkig is het risico op koolstofmonoxidevergiftiging goed uit te sluiten. In dit artikel lees je waarom het zo gevaarlijk is, hoe het vrij kan komen in huis en wat je moet doen om veilig te blijven.                                     

Hoe voorkom je problemen?
 
Waarom is koolstofmonoxide gevaarlijk? 

Koolstofmonoxide bindt zich sterk aan rode bloedcellen. Hierdoor kunnen deze geen zuurstof meer opnemen. Omdat het ook geur- en smaakloos is, hebben mensen vaak niet door dat ze het binnenkrijgen. Het lijkt voor hen vaak alsof ze normaal ademen, terwijl ze eigenlijk te weinig zuurstof binnenkrijgen.

Bij het inademen van koolstofmonoxide treden er een aantal symptomen op. Iemand die dit gas inademt krijgt eerst last van hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid en vermoeidheid. Ook kan verwarring optreden, omdat de hersenen te weinig zuurstof krijgen. Zodra deze symptomen optreden, is het belangrijk meteen weer frisse lucht op te zoeken en alarm te slaan. Dat betekent alle ramen openzetten, huisgenoten waarschuwen, naar buiten gaan en 112 bellen.

Helaas worden de symptomen niet altijd herkend. Ze lijken immers wel wat op de symptomen van een gewoon griepje en de verwarring maakt het moeilijk om helder te denken. Als er grotere concentraties koolmonoxide worden ingeademd, kunnen ernstige symptomen zoals bewusteloosheid of een coma optreden. Jaarlijks overlijden in Nederland gemiddeld elf mensen aan koolstofmonoxidevergiftiging.

Hoe komt koolstofmonoxide vrij in huis? 

Koolstofmonoxide komt vrij bij onvolledige verbranding. Onvolledige verbranding vindt plaats als er niet voldoende zuurstof bij het vuur komt. Kijkend naar vuur is dit makkelijk te herkennen: gele vlammen betekenen onvolledige verbranding en blauwe volledige verwarming.

Een verkeerd geïnstalleerde of onderhouden cv-ketel kan echter ook problemen veroorzaken. Door slecht onderhoud of slechte installatie kan er onvolledige verbranding plaatsvinden. Kleine scheurtjes of lekken in de afvoer kunnen er vervolgens voor zorgen dat koolstofmonoxide ontsnapt. Vooral in slecht geventileerde of kleine ruimtes kan dit al snel voor problemen zorgen.

 
Hoe voorkom je problemen?
 
Open haard of houtkachel 

Bij een open haard of houtkachel is het onvermijdelijk dat er onvolledige verbranding optreedt. Dit is echter geen probleem, zolang de ventilatie goed werkt. In dat geval haalt het vuur zijn zuurstof uit de schoorsteen en blaast de koolstofmonoxide ook hierdoor weer naar buiten. Je kan twee dingen doen om te zorgen dat dit optimaal werkt. Ten eerste is het onderhoud van je schoorsteen belangrijk. Laat deze jaarlijks controleren en reinigen. Ten tweede mag de as niet boven het rooster uitkomen. Dan is de circulatie niet meer goed en kan koolmonoxide je huiskamer in geblazen worden in plaats van je schoorsteen uit. Schoonhouden dus!

Cv-ketel 

Je cv-ketel moet ten eerste goed worden geïnstalleerd door een gekwalificeerde installateur. De installateurs van ATAGWarmte zorgen dat afvoer en installatie optimaal zijn geregeld. Na het installeren wordt er een check gedaan door koolstofmonoxide in de lucht te meten. Pas als het zeker is dat er niets ontsnapt, is het werk van de installateur gedaan.

Na de installatie moet de cv-ketel elke twee jaar worden onderhouden door een professional. Ook al is de ketel perfect geïnstalleerd, vindt er altijd slijtage plaats. De afvoerpijp kan bijvoorbeeld roesten en daardoor kunnen kleine lekken ontstaan. Ook kunnen onderdelen slijten, waardoor de ketel minder zuinig werkt. Om er zeker van te zijn dat het onderhoud geregeld wordt, is het mogelijk een cv-ketel te huren. Daarbij zijn onderhoud en eventuele reparaties en onderdelen in de prijs inbegrepen.

Er zijn er een aantal aanwijzingen die erop wijzen dat er dringend naar je ketel gekeken moet worden:

  • Roest, corrosie of roet
  • Schade aan de aansluiting van af- en aanvoerkanalen
  • De sticker op de ketel geeft weer dat controle al geruime tijd niet heeft plaatsgevonden
  • Condens op muren en vensters

Tot slot is het, als je een erg oude ketel hebt, verstandig deze te vervangen. Niet alleen is dit veiliger, maar nieuwe ketels zijn zuiniger, stiller en presteren beter.

Geiser

Het aantal geisers in Nederlandse huishoudens neemt af. Toch zijn ze er nog wel. Het risico dat koolmonoxide vrijkomt, is bij een geiser groter dan bij een cv-ketel. Hierbij is goed onderhoud dus nog belangrijker. Let ook op de kleur van de vlam. Als deze geel of oranje is, is er sprake van onvolledige verbranding. Dan is direct onderhoud nodig.

Contact met ATAGwarmte

Mocht je naar aanleiding van dit nieuwsbericht nog vragen hebben, neem dan contact op met één van onze adviseurs. Wij zijn elke dag bereikbaar, ook in het weekend, via 085-3032700. Doordeweeks van 08:00 tot 21:00 uur en in het weekend van 10:00 tot 17:00 uur.