Let op! Vanaf 1 juli zullen onze cv-ketel prijzen stijgen. U heeft tot en met 30 juni 2023 om te profiteren van de laagste prijs.

Nieuwe cv-ketel of warmtepomp? 

Het wordt steeds vaker geroepen: ‘Nederland gaat van het aardgas af!’. Maar wat betekent dit eigenlijk voor jou als consument? Moet je zo snel mogelijk de cv-ketel vervangen voor een warmtepomp? Wij van ATAGwarmte kunnen ons zomaar voorstellen dat de komst van de warmtepomp meer vragen oproept dan beantwoordt. Daarom zetten wij de belangrijkste adviezen op een rijtje.   

Wat is een warmtepomp precies?

Een warmtepomp is een apparaat dat energie overdraagt van het ene medium naar het andere. Zo kan een warmtepomp warmte halen uit de lucht, de bodem of het grondwater en dit omzetten in bruikbare energie om het huis te verwarmen. Een warmtepomp zit dus direct aangesloten op de centrale verwarming. Heb je een hybride warmtepomp? Dan zit deze ook aangesloten op jouw cv-ketel. In de meeste gevallen is jouw cv-ketel dan alleen nog nodig voor het tappen van warm water uit de kraan.

Een warmtepomp werkt op stroom. Bij het gebruik van een warmtepomp neemt het stroomverbruik in huis dus toe. Het gasverbruik neemt juist weer af, omdat de warmtepomp de werkzaamheden van de cv-ketel vervangt.

Dus ondanks dat de aanschafprijs van een warmtepomp hoger is dan de prijs van een cv-ketel, is een warmtepomp wel energiezuiniger. Als je dan ook nog eens in het bezit bent van zonnepanelen om stroom op te wekken, dan bespaart dat extra op de portemonnee en wordt de CO2-uitstoot nog lager.

Moet ik nu actie ondernemen en iets veranderen aan mijn huis?

Nee, zeker niet. Sterker nog; overweeg je om jouw cv-ketel te vervangen, dan kun je gerust voor een nieuwe cv-ketel kiezen in plaats van een warmtepomp.

De verbouwing van het Nederlands warmtenet zal namelijk wijk voor wijk verlopen over een tijdsbestek van meerdere decennia. Voor veel wijken is dat dus na 2030. We kunnen tenslotte niet allemaal tegelijk onze cv-ketel vervangen voor een warmtepomp. Daar zijn simpelweg niet genoeg installateurs voor in Nederland.

Wil je toch alvast de stap maken naar een warmtepomp? ATAGwarmte is gespecialiseerd in de verkoop en installatie van hybride warmtepompen. Wil je daar meer over weten? Bel gerust met 085-3032700 en vraag naar de mogelijkheden of vraag een offerte aan.

Bekijk warmtepomp assortiment 

Is het nog wel verstandig om een nieuwe cv-ketel aan te schaffen?

Voorlopig wel, want zoals eerdergenoemd: het kan nog tientallen jaren duren voordat Nederland volledig van het aardgas af is. Nog lang niet elk huis is geschikt voor een warmtepomp.

Het is handig om eens bij jouw gemeente te informeren of er al concrete plannen zijn om jouw wijk van het aardgas af te halen. Dat kan een goed beeld geven over wanneer het tijd wordt om te denken aan een warmtepomp.

Ook kun je om vrijblijvend advies vragen aan één van onze specialisten. Wij leggen graag uit wat jouw opties zijn met betrekking tot je huisverwarming. Geen addertjes onder het gras, gewoon helder en vrijblijvend advies. 

Offerteaanvraag voor warmtepomp 

Wat is de beste timing om mijn cv-ketel te vervangen met een warmtepomp?

Als je van plan bent om binnenkort jouw centrale verwarming te verduurzamen met een warmtepomp, dan kun je dat het beste doen in combinatie met een grote verbouwing. Bij het installeren van een warmtepomp komt vaak meer kijken dan alleen het vervangen van een cv-ketel.

Kijk dus of je de installatie van de warmtepomp kunt combineren met andere ingrepen aan het huis. Zo bespaar je kosten en zit je minder vaak in de rommel. Dat is wel zo lekker.

Voorbeelden waar je aan kunt denken naast het vervangen van een warmtepomp:

  • Vervang tevens jouw gasfornuis voor een elektrisch fornuis. Dan ben je in één keer volledig van het gas af.
  • Laat zonnepanelen op je dak plaatsen. Zonnepanelen in combinatie met een warmtepomp kunnen je honderden euro’s besparen.
  • Laat een vloerverwarming leggen. Als je een wens had om vloerverwarming in huis aan te leggen, dan is dit het ideale moment om ook aan een warmtepomp te denken.

 

Wat gaat een warmtepomp betekenen voor mijn energierekening?

Een lastige vraag waar niet een eenduidig antwoord op gegeven kan worden. Dat hangt namelijk volledig af hoe goed jouw woning is geïsoleerd en wat voor soort warmtepomp je neemt. Heeft jouw woning met energielabel B of beter, dan is de stap naar een volledig elektrische warmtepomp of hybride warmtepomp makkelijk te maken. Heb je een woning met energielabel C of D? Ook dan is een hybride warmtepomp waarschijnlijk het meeste interessant.

Heb je een woning met energielabel E of slechter? Dan is het verstandig om eerst de huisisolatie te verbeteren, voordat je overstapt op een warmtepomp. Anders zit je straks met een warmtepomp die meer kosten opbrengt dan oplevert.

 

ATAGwarmte staat altijd voor jou klaar

ATAGwarmte heeft als doel om iedereen in Nederland van een lekker warm huis te voorzien. Zit je te twijfelen tussen een cv-ketel of een warmtepomp? Bel gerust met ATAGwarmte. Onze adviseurs helpen je graag met het beantwoorden van jouw vragen. ATAGwarmte is elke dag bereikbaar, ook in het weekend, op ons telefoonnummer 085-3032700.

Denk je dat toe bent aan een nieuwe cv-ketel? Via onze ketelkiezer kies je in een paar stappen de meest geschikte cv-ketel voor jouw woning. Een nieuwe cv-ketel van ATAG, inclusief installatie, met de beste service van Nederland. Dat is ATAGwarmte.

Start de ketelkieswijzer 

 

Contact met ATAGwarmte

Mocht je naar aanleiding van dit nieuwsbericht nog vragen hebben, neem dan contact op met één van onze adviseurs. Wij zijn elke dag bereikbaar, ook in het weekend, via 085-3032700. Doordeweeks van 08:00 tot 21:00 uur en in het weekend van 10:00 tot 17:00 uur.