Cv-ketel vergelijken

Een cv-ketel vergelijken is voor velen geen dagelijkse bezigheid. Het is daarom goed om te weten op welke zaken je moet letten bij het vergelijken van cv-ketels. Kies je bijvoorbeeld voor een hoog rendement? En is een HR-ketel hetzelfde als een cv-ketel? Elke woonsituatie is anders, daarom kan het geen kwaad om eerst onze kieswijzer te raadplegen. Zo weet je in een paar klikken welke cv-ketel het beste bij jouw woning past. Met dit in gedachte kan je dan echt beginnen met cv-ketels vergelijken.

Cv-ketel vergelijken: Waar moet ik op letten?

Hoog Rendement

Een cv-ketel met een hoog rendement is zuiniger in gebruik.

Kilowatt

Het vermogen van de cv-ketel wordt uitgedrukt in kilowatt.

Waterbehoefte

Kijk goed hoeveel warm water je nodig hebt.

CW-klasse

Met de comfort warm water klasse worden cv-ketels ingedeeld.

 

> Binnen 1 min. advies

Wat is een HR-ketel?

Een cv-ketel mag pas een HR ketel worden genoemd als de cv-ketel een hoger rendement heeft dan 107%. Alle cv-ketels bij ATAGwarmte hebben een rendement dat boven de standaard van 107% ligt. Dit betekent dat wij alleen HR ketels verkopen, in de volksmond: cv-ketel. Maar wel cv-ketels die dus nog zuiniger zijn dan de reguliere cv-ketels. Hiermee is ATAG dus een bijzonder goede investering. Als je een ATAG cv-ketel vergelijkt met een oudere conventionele VR-ketel kan er tot zo’n €350,- per jaar worden bespaard. Een ATAG cv-ketel verdient zichzelf dus terug door de jaren heen, zonder dat jij daar iets voor hoeft te doen.

Hoeveel kilowatt heb ik nodig?

Jouw cv-ketel vergelijken kan ook op basis van het vermogen (kW) van de cv-ketel. Dit heeft invloed op de snelheid waarmee water kan worden opgewarmd. Bij cv-ketels loopt het vermogen vaak van 18 kW tot 32 kW. Hoe groter dit vermogen des te krachtiger is de cv-ketel. Hoewel vaak gedacht gaat dit niet hand in hand met een hoger energieverbruik. De nieuwe ATAG i36ECZ is hier het sprekende voorbeeld van.

Hoeveel warm water heb ik nodig?

Let bij het vergelijken van cv-ketels goed op de hoeveelheid warm water per minuut. Vaak staat dit uitgedrukt in liters per minuut bij 60 graden. Dit kan verwarrend werken. Aangezien het daarmee soms lijkt alsof je een grotere cv-ketel nodig hebt. Let er op dat we water van 60 graden altijd bijmengen met koud leidingwater. Op deze wijze krijg je water van 40 graden. Dit is ook wat je gebruikt als je warm water pakt. De hoeveelheid warm water heeft ook invloed op de verschillende punten waar warm water gepakt kan worden. Wil je geen koude douche meer, omdat elder warm water wordt gepakt? Ga dan minstens voor een cv-ketel uit de CW-5 klasse.

Wat is een CW-klasse?

CW staat voor Comfort Warmwater. We gebruiken de CW-klasse in Nederland om cv-ketels in te delen. Hoe hoger de CW-klasse, des te krachtiger is de cv-ketel. Heb je dus een vrijstaande woning dan heb je vaak al een cv-ketel nodig uit de CW-5 of CW-6 klasse. Kleinere woningen kunnen vaak al goed aan met een cv-ketel uit de CW-4 klasse. Let er op dat je in principe nooit een te grote cv-ketel in een woning kan hangen. Dit omdat de cv-ketel zich kan aanpassen aan de woning. Het vermogen van de cv-ketel kan daar ook op aangepast worden. Een te kleine cv-ketel in een te grote woning geeft wel een probleem. Dan kan het voorkomen dat de cv-ketel de woning niet kan warm kan krijgen.

Consumentenbond: cv-ketel vergelijken

Wil je zelf een cv-ketel vergelijken, of laat je dat aan een onafhankelijke betrouwbare instantie over? Bij de Consumentenbond wordt elk jaar (behalve in 2015) een onafhankelijke cv-ketel test gehouden. Een cv-ketel vergelijken bij de Consumentenbond gebeurt met een zeer kritische blik. Maar toch staat ATAG al voor het 8ste jaar op een rij op de 1e plaats! Vergelijken met andere ketels hoeft dus eigenlijk niet. Wij durven met recht te zeggen dat wij leverancier zijn van de beste cv-ketel.

Cv-ketel vergelijken op rendement

Je kan jouw huidige cv-ketel vergelijken met een nieuwe cv-ketel op rendement. Als een oude VR-ketel een rendement heeft van 85%, betekent dit dat 85% van de geproduceerde warmte wordt gebruikt voor het verwarmen van de woning of het warme water. Bij zo’n ketel gaat er dus 15% van de warmte verloren. Alle cv-ketels van ATAGwarmte hebben een rendement van boven de 107%. Hoe dit kan? Dit wordt mogelijk gemaakt doordat er warmte wordt teruggewonnen. Warme gassen die vrijkomen bij het verwarmen, worden weer hergebruikt om opnieuw water te verwarmen. Hierdoor is het mogelijk om een rendement te behalen van meer dan 100%.

 

> Bekijk ons aanbod