Intergas Xtreme VergelijkenAtag i36EC versus de Intergas Xtreme 36

Het kan best lastig zijn om een goede vergelijking te maken tussen CV-ketels. De Consumentenbond test daarom jaarlijks een selectie van CV-ketels. Hieruit komt een score naar voren op basis waarvan de CV-ketels worden gerangschikt. ATAG staat al sinds 2009 steevast in de top 3 van de Consumentenbond CV-ketel test. Ook dit jaar was de ATAG i36EC daar weer te vinden. Op nummer 1 vinden we dit jaar de Intergas Xtreme. Tijd voor een vergelijking dus! Hierbij vergelijken we deze nieuwkomer met onze ATAG i36ECDe conclusie is dat beide cv-ketels uitstekend zijn. Maar waar ligt nu de nuance?

Waar let je op bij het kiezen van een CV-ketel?

Rendement
Hoe hoger het rendement, hoe zuiniger de ketel. Het rendement staat namelijk voor het aantal procent van de geproduceerde warmte dat daadwerkelijk gebruikt wordt voor de opwarming van het huis of warm water. Sommige ketels halen zelfs een rendement van meer dan 100%. Dit kan omdat ze warmte terugwinnen. De warme gassen die vrijkomen, gebruikt de ketel opnieuw. Slimme technieken zorgen tegenwoordig dus voor een bijzonder hoog rendement.

Warmwateropbrengst
Een CV-ketel kan warm water verwarmen voor onder de douche of kraan. De hoeveelheid water die per minuut verwarmt kan worden verschilt per CV-ketel. We drukken dit uit in liters per minuut. Meer warmwater hoeft niet te betekenen dat de CV-ketel minder zuinig is. Het heeft eerder te maken met de capaciteit van de CV-ketel. Wilt u graag op meerdere punten warm water of een stort douche kies dan voor minimaal 15 liter per minuut.

HR-Rookgasafvoer
Door de nieuwe milieueisen moeten nieuwe CV-ketels voorzien zijn van een HR-rookgasafvoer. De rookgasafvoer kan door de muur of het dak naar buiten worden aangebracht. Het is de schoorsteen van de CV-ketel, hierdoor worden de vrijgekomen dampen afgevoerd. Bij veel aanbieders wordt deze niet standaard meegeleverd, maar is wel noodzakelijk voor een correcte installatie. Het advies is altijd, om te controleren of er een HR-rookgasafvoer aanwezig is. Bij ATAGwarmte is dit onderdeel van het veiligheidspakket en wordt deze standaard vervangen.

Warmtewisselaar
De warmtewisselaar, het ‘hart’ van je CV ketel, is een cruciaal onderdeel: hier wordt de warmte van de brander overgebracht op het water. Hoe beter de overdracht, hoe zuiniger je CV ketel. Het unieke van ATAG t.o.v. andere merken is de slimme constructie van de RVS warmtewisselaar. Dat verklaart waarom ATAG CV ketels het meest zuinig zijn en blijven, gedurende de hele levensduur. 

Intergas Xtreme vergeleken met de ATAG i36EC

  ATAG i36ECZ Intergas Xtreme 36
CW-klasse CW 5 CW 5

Rendement c.v.

110.3 % 107 %

Materiaal Warmtewisselaar

Roestvrij staal Aluminium
Afmetingen (breedte x hoogte x diepte) 44 x 70 x 27,5 (cm)  45 x 76 x 28 (cm)
Warmwater opbrengst (38˚) 20,5 liter/minuut 15 liter/minuut
3-wegklep aanwezig Ja Nee
Automatisch ontluchtingsprogramma Ja Nee
Tapprofiel Warmwater XXL XXL
Cijfer Consumentenbond 7,7 7,9

ATAG i36EC een absoluut warmwater kanon!

De CV ketels worden hierboven op belangrijke punten vergeleken. Zo is te zien in de tabel dat de ATAG I36EC iets compacter is. Dit kan positief zijn voor kleinere ruimtes. Ondanks zijn compacte vorm, kan de ketel nog steeds 20,5 liter warm (38˚ graden) water leveren. Dit in tegenstelling tot de 15 liter die de Intergas Xtreme kan produceren. Als het aankomt op de warmwaterhoeveelheid zien we dan ook dat de ATAGi36EC de intergas Xtreme ver achter zich laat. Wel is het zo dat het rendement van de Intergas Xtreme hoger is als het aankomt op het verwarmen van het water. Echter is slechts 20% van het totale gas verbruik voor het gebruik van warm water. 

Wanneer u vloerverwarming heeft dan maakt het niet uit welke CV-ketel je kiest. Beide ketels kunnen hierop aangesloten worden. Voor de Intergas Xtreme is het dan wel van belang dat u een tweewegklep (ca. € 100,-) aanschaft.

Kijken we naar het rendement dat de CV-ketel behaalt op het verwarmen van uw woning, dan is de ATAG i36EC weer iets zuiniger dan de Intergas Xtreme. Dit verschilt op enkele procentpunten en er kan dan ook gesteld worden dat beide CV-ketels bijzonder zuinig zijn.

Tot slot speelt de prijs ook een belangrijke rol. Veel aanbieders werken namelijk met allerlei losse bijkomende kosten. Dan lijkt het misschien alsof je goedkoop uit bent. Terwijl dat achteraf helemaal niet het geval is. Bij ATAGwarmte betaalt u één vaste prijs zonder verborgen kosten. Voor het gemak hebben we onderstaand de rekensom gemaakt.

Prijs Intergas Xtreme vergeleken

  ATAG i36EC (bij ATAGwarmte) Intergas Xtreme (andere aanbieders)
Verkoopprijs € All-in Pakketaanbod € 1449
indien nodig 2 wegklep € 0,- (inbegrepen) € 100,-
HR Rookgasafvoer € 0,- (inbegrepen) € 125,-
All-in Servicecontract € 0,- (eerste twee jaar inbegrepen) € 264,- (ca. €11 p/mnd bij 24 maanden)
Standaard installatie € 0,- (inbegrepen) € 0,- (vaak inbegrepen)
Thermostaat (programmeerbaar) ATAGone Slimme thermostaat incl. Honeywell Touch € 115,- incl. BTW
Totaalprijs € 1899,- (incl. BTW) ca. €2053,- (incl. BTW) 

* Bij deze vergelijking zijn wij uitgegaan van het aanbod dat wij online aantroffen, prijzen kunnen variëren.

Conclusie vergelijking Intergas Xtreme 36 versus ATAG i36EC


Concluderend kan gesteld worden er een duidelijke verschil zit in de hoeveelheid warmwater die de CV-ketels kunnen voortbrengen. Het cijfer van de consumentenbond verschilt dan maar met twee-tiende. De ATAG i36EC produceert maar liefst 5 liter warm water per minuut extra. Dit heeft direct gevolgen op de hoeveelheid warmwater punten in een huishouden. Waar de Xtreme net een stortdouche kan bedienen, kan de ATAG i36EC met een stortdouche prima nog op een tweede punt warm water leveren. Wanneer u de voorkeur geeft aan een ruime hoeveelheid warmwater en een CV-ketel met een hoog rendement dan adviseren wij u absoluut om  te kijken naar de ATAG i36EC. Wat uw keuze ook wordt wij adviseren u graag.

 

Advies

Wij zijn 7 dagen per week te bereiken op nummer 085 303 2700

 

Offerte

Wilt u graag een offerte ontvangen? Wij maken deze geheel vrijblijvend voor u op.