Aanschaf nieuwe cv-ketel: waar let ik op?

Gepost op: november 1, 2020 door Atagwarmte

Het kopen van een nieuwe cv-ketel doe je gemiddeld één keer in de 15 jaar. Na een lange tijd moet je je vaak weer opnieuw inlezen. Wij kunnen ons daarom goed voorstellen dat het uitzoeken van een nieuwe cv-ketel lastig kan zijn. Om die reden helpen wij je stap voor stap op weg naar een nieuwe cv-ketel.

 

Hoe begin ik?

 

Bekijk allereerst je huidige installatie eens goed. Je oude cv-ketel geeft namelijk al veel kennis waar je rekening mee moet houden voor een nieuwe installatie in je woning. Onderstaande vragen zijn belangrijk om een antwoord op te krijgen:

 

Hangt er in je woning een VR of een HR ketel?

 

Vroeger werden er voornamelijk VR-ketels geïnstalleerd. Sinds 2002 is dit veranderd en worden er over het algemeen alleen nog HR-ketels in woningen geïnstalleerd. Een HR-ketel heeft een veel hoger rendement dan een VR ketel en mag pas een HR-ketel genoemd worden bij een rendement van minimaal 107%. 

 

Herkennen van een HR ketel

 

Een HR ketel produceert condenswater. Dat kan al gauw 10 liter per dag zijn en wordt afgevoerd door het riool. Je herkent een HR ketel door een condensafvoer onder de cv-ketel. Dit is vaak een grijze pijp waar bijvoorbeeld ook je wasmachine op is aangesloten. Zie hieronder een voorbeeld van een condensafvoer die onder de cv-ketel zit.

 

Heb je een HR-ketel hangen?

 

In dat geval is er veelal sprake van een standaard installatie. We spreken dan van een standaard installatie omdat de benodigde aansluitingen (een geschikt rookgaskanaal, een geaard stopcontact en een rioolafvoer) al aanwezig zijn. Om dit goed vooraf te kunnen bepalen vragen wij altijd om foto’s van de huidige cv-ketel toe te sturen. Onze experts kunnen bekijken of er sprake is van een standaard installatie. Mocht er sprake zijn van meerwerk dan zullen wij dat met je bespreken of aangeven in de offerte.

 

Stuur ATAGwarmte via info@atagwarmte.nl een aantal foto’s toe van de huidige installatie en dan kunnen onze experts je verder helpen.

 

Huidige situatie check, wat komt daarna?

 

Als je bovenstaande zaken duidelijk hebt, dan weet je al ongeveer wat je te wachten staat. Vaak is de volgende stap om te kijken naar de opties voor een nieuw toestel. Een van de belangrijkste zaken om naar te kijken is welk vermogen cv-ketel je moet kiezen. 

 

Een cv-ketel heeft namelijk een bepaalde capaciteit nodig om je huis te verwarmen. Wanneer je een cv-ketel kiest met te weinig vermogen, dan kan je woning onvoldoende verwarmd worden. Als je daarentegen een cv-ketel kiest met teveel vermogen dan wordt er onnodig te veel energie in het huis verbruikt. Het is voor je eigen comfort en energierekening dus belangrijk om het juiste vermogen voor je cv-ketel te kiezen. Het vermogen van een cv-ketel wordt uitgedrukt in kW. Afhankelijk van de grootte van je woning, het soort woning en de mate waarin je huis geïsoleerd bepaald welk vermogen je nodig hebt. Wanneer je woning namelijk goed geïsoleerd is, gaat er minder warmte verloren en wordt het huis sneller warm. Als jouw huis na 1980 is gebouwd heb je grote kans dat je bent voorzien van redelijk goede isolatie.

 

Wat zijn je warm water wensen? 

Daarnaast is het altijd belangrijk om nog te kijken naar je warm water wensen. Wil je dat iemand kan douchen & iemand kan afwassen tegelijkertijd? Dan wil je dus graag op twee punten tegelijkertijd warm water kunnen tappen. Als dat het geval is dan heb je minimaal een CW5 cv-ketel nodig.

 

Wil jij graag weten welk vermogen cv-ketel je nodig hebt? Bij ATAGwarmte kan je daar gemakkelijk een antwoord op krijgen door de ketelkiezer in te vullen. Dit duurt nog geen minuut! 

 

Ketelkiezer

 

Weet ik nu alles?

 

Op het moment dat je weet welk vermogen cv-ketel je nodig hebt, dan heb je alle informatie die nodig is om een offerte aan te vragen. Bij ons op kantoor staan onze specialisten 7 dagen per week voor u klaar. Bij ons ontvangt u altijd een offerte op maat.

 

 Vraag hier direct je offerte voor één van onze cv-ketels aan!

 

> Advies

 

Wil je nog meer weten?

 

Bekijk dan ook eens onze andere blogs! Zo hebben we meer informatie over wanneer een cv-ketel vervangen moet worden of welk vermogen je nodig hebt. Ook hebben we meer informatie over de i-serie

 

Bekijk onze blogs

 

Heb je naar aanleiding van deze blog vragen over het kopen of huren van een nieuwe cv-ketel? Bel ons gerust. Wij zijn 24/7  bereikbaar, ook in het weekend, op ons telefoonnummer 085-3032700.

Tags: , , , , , , ,