Een nieuwe cv-ketel: welk vermogen heb ik nodig?

Gepost op: augustus 17, 2018 door Atagwarmte

Iedere combi cv-ketel heeft een bepaald vermogen en een zogeheten CW-waarde. De CW-waarde staat voor comfort warmwater. Een hogere CW-waarde betekent dus dat je ketel meer warm water kan leveren. Dat betekent per saldo ook dat de ketel een hoger vermogen heeft ten opzichte van een ketel met een lagere CW-waarde.

Als je op zoek bent naar een nieuwe cv-ketel, is het belangrijk om te weten welk vermogen jouw nieuwe ketel nodig heeft. Om dat te begrijpen is het handig om het begrip ‘vermogen’ even toe te lichten.

Wat houdt het vermogen van een ketel in?

Het vermogen staat vrijwel gelijk aan de capaciteit. Het vermogen wordt altijd in kilowatt (kW) uitgedrukt. Dit is een maat voor de hoeveelheid warmte die een ketel kan leveren.

Ketels met een klein vermogen vinden het lastig om op koude dagen je hele huis te verwarmen. Een ketel met een hoog vermogen (en dus een hogere capaciteit) helpt een woning dus makkelijker de winter door.

Welk vermogen jouw nieuwe ketel nodig heeft, is dus afhankelijk van je type woning. Woon je bijvoorbeeld in een groot vrijstaand huis of in een slecht geïsoleerd huis? Dan heb je een cv-ketel nodig met een groot vermogen. Wij van ATAGwarmte kunnen heel makkelijk inschatten welk vermogen voldoende is om jouw huis te voorzien van een comfortabele temperatuur. Bel ons gerust op 085-3032700.

Een snelle, warme douche met een ATAG CV ketel

Welke CW-klasse heb ik nodig?

Het CW-label van een combiketel geeft aan hoeveel warm water de ketel kan leveren. Een hogere CW-waarde staat voor meer en sneller warm water:

CW-waarde Omschrijving Gemiddelde hoeveelheid tapwater bij 40 graden celcius
CW3 Een CW3-ketel levert minimaal 6 liter water per minuut (60 graden). Warm douchen kan ongeveer met 10 liter per minuut (40 graden). Ter verglijking: Een standaard douchekop laat ongeveer 9 liter water per minuut door; een goede waterbesparende douchekop geeft ongeveer 7 liter water per minuut. Als je niet ergens anders tegelijkertijd warm water wil tappen, dan red je het prima met een CW3-ketel. Heb jij een bad, stortdouche of wil jij op meerdere pekken warm water tappen, dan zal je toch snel aan een hogere CW-klasse moeten. 10 l/pm
CW4 Een CW4-ketel kan een bad van 120 liter vullen in 11 minuten met een watertemperatuur van 40 graden. Uit de keukenkraan krijg je water van 60 graden met minimaal 7,5 liter per minuut. 12 l/pm
CW5 Een goede CW5-ketel is in staat om op twee punten tegelijk warm water te tappen. dit type ketel levert ongeveer 15 liter water per minuut (40 graden). In de praktijk betekent dit dat een CW5-ketel een bad van 150 liter in 10 minuten kan vullen met warm water. Op twee plaatsen tegelijk douchen met een waterbesparende douchekop is ook prima te doen met een CW5-ketel. 15 l/pm
CW6 Een CW6-ketel is de hoogste CW-klasse in de markt. Deze ketels werken het beste in grote vrijstaande huizen die veel verwarming nodig hebben. Is dit niet het geval dan wordt de ketel al gauw minder zuinig, omdat het minimaal vermogen van CW6-ketels hoger ligt dan bij andere ketels. 22 l/pm

Wil je enigszins warmwater comfort in huis, dan is een CW4-ketel in veel gevallen voldoende. Wil je graag op meerdere punten tegelijk warm water tappen? Dan kun je het beste voor een CW5-ketel kiezen.

Over ATAGwarmte

ATAGwarmte maakt het vervangen van een cv-ketel heel eenvoudig. Via onze ketelkiezer kies je in een paar stappen de ketel met de juiste CW-klasse die het beste past bij jouw woning.

Heb je verder nog vragen over het vermogen van een cv-ketel? Bel ons gerust. Wij zijn elke dag bereikbaar, ook in het weekend, op ons telefoonnummer 085-3032700.