Wat zegt een energielabel over mijn cv-ketel?

Gepost op: december 8, 2020 door Atagwarmte

Op steeds meer apparaten zien we energielabels: van wasmachines tot televisies. Toch is het niet voor iedereen duidelijk wat dit precies zegt over het product. In deze blog vertellen u meer over energielabels en wat deze zeggen over uw eigen cv-ketel.

 

Energielabels en woningen

 

Sinds 1 januari 2015 bent u als woningeigenaar verplicht om een energielabel te overhandigen als u uw woning wilt verkopen. Doet u dat niet, dan kunt u een boete krijgen die kan oplopen tot € 405,-. Het aanvragen van een energielabel voor uw woning is niet duur en kost enkele tientjes.

 

Waarom verplicht?

 

Het energielabel is in het leven geroepen om woningeigenaren te stimuleren om bestaande woningen energiezuiniger te maken. Uit onderzoek van Tilburg University en de Universiteit van Maastricht blijkt dat kopers bereid zijn om ook meer te betalen voor een groen gelabelde woning. In deze tijd nemen potentiële woningeigenaren het mee in hun overwegingen om een woning te kopen.

 

Verschillende soorten energielabels 

 

In totaal heb je negen verschillende energielabels. Het energielabel voor woningen geeft met de klassen A++ (groen en is zeer zuinig) tot en met G (rood en is zeer on zuinig) aan hoe energiezuinig een huis is in vergelijking met soortgelijke huizen.

 

energielabel_cvketel

 

Cv-ketel en energielabel

 

Er bestaan twee aparte energielabels voor een cv-ketel. Je hebt een energielabel voor verwarming (zie pictogram van radiator) en een aparte energielabel voor water (zie pictogram water). 

 

Op dit moment is een A++ label het hoogst haalbare label op de markt als het gaat om verwarming. Voor water is dat een A energielabel.

 

Hoe krijg ik mijn cv-ketel nog zuiniger?

 

Wat veel mensen niet weten is dat het rendement nog zuiniger gemaakt kan worden. Als u op dit moment een cv-ketel heeft hangen met het A-label, dan kunt u een A+ energielabel krijgen op het moment dat u een slimme thermostaat aanschaft. Een slimme thermostaat geeft u namelijk direct inzicht in uw energieverbruik, zodat u daar ook bewuster mee om kunt gaan. 

 

ATAG one Zone

 

Bij ATAGwarmte raden wij altijd aan om de ATAG One Zone thermostaat aan te schaffen. De ATAG One Zone is een super moderne wifi-thermostaat die efficiënt verwarmen van uw woning mogelijk maakt, waar en wanneer u maar wilt. De thermostaat berekent op basis van uw huis grootte, isolatieniveau van de woning en de buitentemperatuur, de efficiëntste manier van stoken. Hierdoor krijgt een cv-ketel met de ATAG One Zone thermostaat een A+ energielabel.

 

Nu voor alle nieuwe klanten bij aanschaf van een ATAG cv-ketel een gratis ATAG One Zone t.w.v. 199 euro!

 

Meer informatie over de ATAG One Zone

 

Waar let ik op bij het uitzoeken van een nieuwe cv-ketel?

 

 

Men kiest een cv-ketel over het algemeen uit op  2 criteria:

 

1.De grote van uw woning

2.Uw warm water wensen

 

Bij het uitzoeken van een nieuwe cv-ketel, is het kijken naar alleen een energielabel dan vaak niet voldoende. 

 

Voorbeeld 1

Woont u in een grote woning dan dient er soms een krachtigere cv-ketel geplaatst worden om de hele woning te kunnen voorzien van voldoende warmte. Dit betekent al gauw dat de cv-ketel een minder energiezuinig energielabel heeft.

 

Voorbeeld 2

Daarnaast kan het ook zo zijn dat u in een kleinere woning juist een krachtigere cv-ketel nodig heeft, omdat u een hele grote douche cabine heeft, of een bad snel gevuld wilt hebben. 

 

Aan de hand van deze twee voorbeelden ziet u dat dit per woning verschillend kan zijn. Een goede balans vinden is daarom belangrijk. ATAGwarmte helpt u graag met het maken van een juiste keuze voor uw woning. 

 

Bent u op zoek naar een energiezuinige cv-ketel en wilt u graag vrijblijvend advies? 

Vul onderstaand formulier in en onze experts zullen u verder helpen.

 

>Advies

 

Wil je nog meer weten?

 

Bekijk dan ook eens onze andere nieuwberichten! Zo hebben we meer informatie over wat te doen bij een storing, wanneer een cv-ketel vervangen moet worden of welk vermogen je nodig hebt

 

Bekijk onze blogs

 

Heb je naar aanleiding van deze blog vragen over het kopen of huren van een nieuwe cv-ketel? Bel ons gerust. Wij zijn 24/7  bereikbaar, ook in het weekend, op ons telefoonnummer 085-3032700.

 

Tags: , , , , , ,