Hoe energiezuinig is jouw cv-ketel?

Gepost op: augustus 31, 2018 door Atagwarmte

Cv-ketels zijn de afgelopen jaren steeds zuiniger geworden. Een HR-ketel kan bijvoorbeeld extra energie uit de rookgassen halen om water op te warmen. Maar wat bepaalt dan de energiezuinigheid van de ketel? Wij leggen uit hoe dat werkt.

Energiezuinigheid van HR-ketels

Een cv-ketel gebruikt gas om energie om te zetten in warmte. Hoe zuiniger de ketel, hoe hoger het rendement van dat proces. Stel dat er helemaal geen energie verloren zou gaan tijdens dat proces, dan heeft de cv-ketel een rendement van 100%.

Het verbranden van aardgas zorgt voor warmte en waterdamp. Deze waterdamp verdwijnt normaal gesproken naar buiten, samen met de rookgassen. Een HR-ketel haalt extra warmte uit waterdamp, door deze te laten condenseren op de warmtewisselaar. Dat levert condensatiewarmte op. Dit is dus extra warmte, naast de warmte die ontstaat door gas te verbranden. Dit maakt een HR-ketel enorm efficiënt.


Rendement van een cv-ketel: vroeger en nu

Sinds een paar jaar geleden wordt het rendement van een cv-ketel anders berekend. Voor 2015 werd de energie die via de waterdamp de schoorsteen uitvloog niet meegenomen in de rendementsberekeningen. Daardoor hadden sommige HR-ketels een rendement van boven de 100%. Dat is best vreemd, want dat zou betekenen dat jouw cv-ketel meer energie opwekt dan verbruikt. Dat kan natuurlijk niet, anders zou je ketel het wereldwijde energietekort oplossen, wat vrijwel onmogelijk is.
Daarom heeft Europese wetgeving per september 2015 hier een eind aan gemaakt. Cv-ketels die voorheen het ‘Gaskeur HR107’ keurmerk hadden (de 107 stond voor minimaal 107% rendement op laag vermogen) hebben nu op hun Gaskeur gewoon ‘HR’ staan.


Blijvend energiezuinig met ATAG-ketels

De warmtewisselaar is het warme hart van een cv-ketel. Het is het meest belangrijke en meest kwetsbare onderdeel van jouw ketel. Daarom heeft ATAG een warmtewisselaar van Roest Vast Staal ontwikkeld.

Dit materiaal is ongevoelig voor corrosie en slijtage en zorgt voor maximale warmteoverdracht. De condensatie die een HR-ketel gebruikt als extra warmtebron, tast op den duur de warmtewisselaar aan. Met een cv-ketel van ATAG is dit onmogelijk dankzij de rvs-warmtewisselaar.

Dat scheelt niet alleen in onderhoud, maar ook in gebruikskosten. Na 15 jaar is een ATAG cv-ketel nog net zo zuinig als bij aankoop. In onderstaande animatie wordt uitgelegd wat een rvs-warmtewisselaar kan doen voor jouw cv-ketel en energiezuinigheid.

Over ATAGwarmte

ATAGwarmte maakt het vervangen van een cv-ketel heel eenvoudig. Via onze ketelkiezer kies je in een paar stappen de ketel met de juiste energeiezuinigheid die het beste past bij jouw woning.

Heb je verder nog vragen over een nieuwe cv-ketel of over de energiezuinigheid daarvan? Bel ons gerust. Wij zijn elke dag bereikbaar, ook in het weekend, op ons telefoonnummer 085-3032700.