Wonen in een te koud huis: impact

Gepost op: 10 december 2017

Een kwart van de Nederlanders woont in een te koud huis. Dat blijkt uit de ‘healthy home barometer 2017’. In dit onderzoek is voor verschillende Europese landen gemeten hoeveel mensen er in een te koud, te vochtig of donker huis woont.

25% woont in een te koud huis

Ondanks dat we in een kikkerlandje wonen, valt het in Nederland met het percentage te vochtige woningen wel mee. Dit is 8%. Ook zijn Nederlandse huizen redelijk goed verlicht, 7% leeft in een te donker huis. Schokkend genoeg woont echter maar liefst 25% van de Nederlanders in een te koude woning. Daar krijg je niet alleen koude tenen en een liefde voor warme dranken van. Er zijn serieuzere consequenties; in een te koud huis wonen heeft een behoorlijke impact op je gezondheid.


Gezondheidsimpact

Wonen in een te koud huis heeft ten eerste flinke negatieve gevolgen voor je ademhaling.  Het verhoogt namelijk de kans op astma en andere ademhalingsziektes. Ook andere ziektes gedijen goed bij een lage temperatuur. Denk bijvoorbeeld aan griep, allergieën of hart- en vaatziekten. Bovendien groeien schadelijke schimmels niet alleen goed in een vochtige omgeving; ook lage temperatuur bevordert de groei hiervan. Uit het onderzoek blijkt dat mensen die in een vochtige, donkere en/of koude omgeving wonen zichzelf anderhalf keer zo vaak als ongezond beschouwen.

Kosten

Buiten het gezondheidsaspect, kosten te koude woningen de maatschappij ook veel geld. Europeanen bevinden zich volgens het rapport 90% van de tijd binnen, waarvan 66% thuis. Het feit dat veel van deze woningen niet gezond zijn, leidt uiteraard tot hoge ziektekosten. Ook voor de productiviteit op het werk is een slechte luchtkwaliteit funest. Door op het werk voor goede luchtkwaliteit te zorgen, kan de productiviteit met tot 10% stijgen. In totaal kost het probleem van ongezonde woningen Europese maatschappijen 82 miljard euro. Dit zijn de kosten van productiviteitsverlies (40 miljard euro) en ziekte (42 miljard euro) bij elkaar.

Oorzaken

In een ongezonde woning wonen gaat vaak samen met geldgebrek. Volgens het rapport zijn veel Europeanen gedwongen om hun huis niet te veel te verhitten, omdat de energiekosten anders te hoog zijn. Gelukkig blijkt dit in Nederland mee te vallen. Een andere reden is inefficiënte woningen. Het merendeel van de huizen is niet efficiënt. Dat betekent niet alleen dat er onnodig warmte verloren gaat door slechte isolatie. Ook ouderwetse, inefficiënte cv-ketels zorgen ervoor dat energie verloren gaat en er minder goed wordt verwarmd. Je huis renoveren en de cv-ketel vervangen is een investering. Deze investering levert op de lange termijn echter wel grote besparingen op energiegebruik op. Bovendien is het goed voor de gezondheid.

Interesse in een nieuwe cv-ketel? Vraag hier direct je offerte aan.