Waarom een moderne HR-ketel zuiniger is dan een oude cv-ketel

Gepost op: december 4, 2017 door Atagwarmte

Een HR-ketel verbruikt aanzienlijk minder energie dan de ouderwetse cv-ketel. Maar hoe komt dat eigenlijk? Er is een belangrijk verschil dat ervoor zorgt dat je energie bespaart als je je oude cv-ketel vervangt. De zuinigheid van een nieuwe cv-ketel helpt je daarmee ook om maandelijks te besparen op de energiekosten.

Om te begrijpen waarom een HR-ketel zuiniger is, is het goed om eerst te bedenken hoe een cv-ketel werkt. De basis is als volgt: een cv-ketel verwarmt water door aardgas te verbranden, en pompt het vervolgens je radiator in. Daar geeft het zijn warmte af, zodat je huis een aangename temperatuur krijgt. Het afgekoelde water stroomt daarna weer terug, wordt weer verwarmd en wordt weer de radiator in gestuurd.

Rendement uit waterdamp

Niet alle warmte die wordt gegenereerd komt echter in het water terecht. Bij het verbranden van aardgas komt er namelijk ook waterdamp vrij. In een oude cv-ketel verdwijnt deze warme damp door de afvoerpijp. Dat is natuurlijk zonde. Een HR-ketel is zo gemaakt dat deze warme damp wel benut wordt.

Warmtewisselaar van ATAG-CV-ketel

Wanneer het koude water terug de ketel in stroomt, stroomt het door een warmtewisselaar. In dit onderdeel van de ketel wordt de warme waterdamp langs een buis met het koude water erin geleid. Daardoor condenseert de damp op de buis. Hierdoor geeft het veel warmte af aan het verwarmingswaarde. Voordat het verder de ketel in stroomt, is het water daardoor al voorverwarmd. Zo hoeft het gas daarna minder hard te branden om het water op de juiste temperatuur te krijgen. De ontstane condens wordt afgevoerd via de condensafvoer.

De beste cv-ketels (zoals die van ATAG), behalen met dit proces rendementen tot 110%. Bij een ouderwetse ketel is dit ongeveer 80%. De aanschafkosten haal je er dus al snel weer uit. Bovendien is dit uiteraard beter voor het milieu.

De juiste CW-klasse

Het vermogen van een ketel wordt aangegeven door de CW-waarde. CW staat voor ‘comfort warm water’. Deze waarde loopt van CW-1 tot en met CW-6. Hoe hoger de CW-waarde, hoe meer liter warm water de ketel per minuut kan leveren. Het is daarbij belangrijk dat de CW-waarde van je ketel aansluit op je huishouden. Als je een ketel met te veel vermogen hebt, zal deze namelijk niet efficiënt werken. Te weinig vermogen is echter natuurlijk ook niet fijn. Om te bepalen welke ketel goed is voor je situatie kan je in onze ketelkiezer kijken. Lees ook onze tips als het gaat om cv-ketels vergelijken.

Isolatie

Een efficiënte ketel zorgt ervoor dat alle gegenereerde warmte goed wordt benut. Dan is het natuurlijk zonde als deze warmte vervolgens in je huis verloren gaat. Goede isolatie is daarom van groot belang om het meeste uit je ketel te halen. Natuurlijk weet iedereen dat je energie kan besparen door de verwarming wat minder hoog te zetten of dubbel glas te nemen. Er zijn echter nog meer zaken om op te letten. Enkele voorbeelden:

  • Een waterbesparende douchekop
  • Een goed geïsoleerd dak
  • Een goed geïsoleerde vloer
  • Tochtstrips
  • Geïsoleerde spouwmuren

Nieuwe HR cv-ketel kopen

Bij ATAGwarmte helpen we je graag bij het vervangen van jouw huidige (VR) cv-ketel. Onze HR cv-ketels staan bekend om de enorme energiezuinigheid en de lange levensduur. Wil je meer weten over het kopen van een cv-ketel? Of heb je een specifieke vraag? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen. Wij zijn 7 dagen per week bereikbaar op nummer 085 3032700.