Nieuwe cv-ketel of warmtepomp? Alles wat u moet weten!

Gepost op: december 4, 2018 door Atagwarmte

Het wordt steeds vaker geroepen: ‘Nederland gaat van het aardgas af!’. Maar wat betekent dit eigenlijk voor u als consument? Moet u zo snel mogelijk de cv-ketel vervangen voor een warmtepomp? Wij van ATAGwarmte kunnen ons zomaar voorstellen dat de komst van de warmtepomp meer vragen oproept dan beantwoordt. Daarom zetten wij de belangrijkste adviezen op een rijtje.  

 

Wat is een warmtepomp precies? 

Een warmtepomp is een apparaat dat energie overdraagt van het ene medium naar het andere. Zo kan een warmtepomp warmte halen uit de lucht, de bodem of het grondwater en dit omzetten in bruikbare energie om het huis te verwarmen. Een warmtepomp zit dus direct aangesloten op de centrale verwarming. Heeft u een hybride warmtepomp? Dan zit deze ook aangesloten op uw cv-ketel. In de meeste gevallen is uw cv-ketel dan alleen nog nodig voor het tappen van warm water uit de kraan.

Een warmtepomp werkt op stroom. Bij het gebruik van een warmtepomp neemt het stroomverbruik in huis dus toe. Het gasverbruik neemt juist weer af, omdat de warmtepomp de werkzaamheden van de cv-ketel vervangt.

 

Dus ondanks dat de aanschafprijs van een warmtepomp hoger is dan de prijs van een cv-ketel, is een warmtepomp wel energiezuiniger. Als u dan ook nog eens in het bezit bent van zonnepanelen om stroom op te wekken, dan bespaart dat extra op de portemonnee en wordt de CO2-uitstoot nog lager.

 

 

Moet ik nu actie ondernemen en iets veranderen aan mijn huis? 

Nee, zeker niet. Sterker nog; overweegt u om uw cv-ketel te vervangen, dan kunt u gerust voor een nieuwe cv-ketel kiezen in plaats van een warmtepomp.

De verbouwing van het Nederlands warmtenet zal namelijk wijk voor wijk verlopen over een tijdsbestek van meerdere decennia. Voor veel wijken is dat dus na 2030. We kunnen tenslotte niet allemaal tegelijk onze cv-ketel vervangen voor een warmtepomp. Daar zijn simpelweg niet genoeg installateurs voor in Nederland.

Wilt u toch alvast de stap maken naar een warmtepomp? ATAGwarmte is gespecialiseerd in de verkoop en installatie van hybride warmtepompen. Wilt u daar meer over weten? Bel gerust met 085-3032700 en vraag naar de mogelijkheden of vraag een offerte aan.

 

 

Mijn huidige cv-ketel is aan vervanging toe. Is het nog wel verstandig om een nieuwe cv-ketel aan te schaffen? 

Voorlopig wel, want zoals eerdergenoemd: Het kan nog tientallen jaren duren voordat Nederland volledig van het aardgas af is. Nog lang niet elk huis is geschikt voor een warmtepomp

Het is handig om eens bij uw gemeente te informeren of er al concrete plannen zijn om uw wijk van het aardgas af te halen. Dat kan een goed beeld geven over wanneer het tijd wordt om te denken aan een warmtepomp.

Ook kunt u om vrijblijvend advies vragen aan één van onze specialisten. Wij leggen graag uit wat uw opties zijn met betrekking tot uw huisverwarming. Geen addertjes onder het gras, gewoon helder en vrijblijvend advies. Zo weet u waar u aan toe bent als u uw cv-ketel gaat vervangen. Wij zijn elke dag bereikbaar, ook in het weekend, op 085-3032700.

 

Wat is de beste timing om mijn cv-ketel te vervangen met een warmtepomp?

Als u van plan bent om binnenkort uw centrale verwarming te verduurzamen met een warmtepomp, dan kunt dat het beste doen in combinatie met een grote verbouwing. Bij het installeren van een warmtepomp komt vaak meer kijken dan alleen het vervangen van een cv-ketel.

Kijk dus of u de installatie van de warmtepomp kunt combineren met andere ingrepen aan het huis. Zo bespaart u kosten en zit u minder vaak in de rommel. Dat is wel zo lekker.

Voorbeelden waar u aan kunt denken naast het vervangen van een warmtepomp:

 

  • Vervang tevens uw gasfornuis voor een elektrisch fornuis. Dan bent u in één keer volledig van het gas af.
  • Laat zonnepanelen op uw dak plaatsen. Zonnepanelen in combinatie met een warmtepomp kunnen u honderden euro’s besparen.
  • Laat een vloerverwarming leggen. Als u een wens had om vloerverwarming in huis aan te leggen, dan is dit het ideale moment om ook aan een warmtepomp te denken.

 

Wat gaat een warmtepomp betekenen voor mijn energierekening?

Een lastige vraag waar niet een eenduidig antwoord op gegeven kan worden. Dat hangt namelijk volledig af hoe goed uw woning is geïsoleerd en wat voor soort warmtepomp u neemt.  Heeft uw woning met energielabel B of beter, dan is de stap naar een volledig elektrische warmtepomp of hybride warmtepomp makkelijk te maken. Heeft u een woning met energielabel C of D? Ook dan is een hybride warmtepomp waarschijnlijk het meeste interessant.

Heeft u een woning met energielabel E of slechter? Dan is het verstandig om eerst de huisisolatie te verbeteren, voordat u overstapt op een warmtepomp. Anders zit u straks met een warmtepomp die meer kosten opbrengt dan oplevert.

 

ATAGwarmte staat altijd voor u klaar

ATAGwarmte heeft als doel om iedereen in Nederland van een lekker warm huis te voorzien. Zit u te twijfelen tussen een cv-ketel of een warmtepomp? Bel gerust met ATAGwarmte. Onze adviseurs helpen u graag met het beantwoorden van uw vragen. ATAGwarmte is elke dag bereikbaar, ook in het weekend, op ons telefoonnummer 085-3032700.

Denkt u dat toe bent aan een nieuwe cv-ketel? Via onze ketelkiezer kiest u in een paar stappen de meest geschikte cv-ketel voor uw woning. Een nieuwe cv-ketel van ATAG, inclusief installatie, met de beste service van Nederland. Dat is ATAGwarmte.

 

 

Tags: , , , , ,